PRESS RELEASE

Fudo Security wyznacza nowe standardy, dzięki ulepszeniu swojego systemu ochrony infrastruktury IT, zgodnego z filozofią Zero Trust

Fudo 5.1 usprawnia zarządzanie dostępem uprzywilejowanym poprzez rozszerzenie kluczowych funkcji Access Gateway, operacji administracyjnych i wielu innych.

1 grudnia 2021 r. — Fudo Security – wiodący polski dostawca rozwiązań do zarządzania uprzywilejowanym dostępem (PAM) i Zero Trust na całym świecie, ogłasza nowe funkcjonalności w ramach autorskiego rozwiązania PAM.

Wraz z wydaniem Fudo 5.1, Fudo oferuje klientom IT kompleksowy pakiet usług PAM, który obejmuje zmieniarkę haseł klastra(cluster password changer), oparty na certyfikatach model uwierzytelniania(certificate-based authentication scheme), szczegółową analizę aktywności kont w Access Gateway oraz nowoczesne GUI. Fudo 5.1 nieprzerwanie charakteryzuje się prostotą, łatwością obsługi i szybkim czasem implementacji, których oczekują klienci. Fudo 5.1 dostarcza dodatkową warstwę infrastruktury opartej o Zero-Trust Network Access różnorodnym branżom: opiece zdrowotnej, motoryzacji, infrastrukturze, produkcji czy hotelarstwu.

„Wciąż jesteśmy świadkami ataków wymierzonych w kluczową infrastrukturę i w organizacje ze wszystkich branż – nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również na całym świecie” – mówi Patryk Brożek, dyrektor generalny Fudo Security. „Konieczne jest, aby liderzy IT w ramach zabezpieczenia sieci nadal wdrażali podejście Zero Trust. Nadużycia ze strony użytkowników posiadających uprzywilejowany dostęp oraz kradzież  tożsamości to nadal największe problemy cyberbezpieczeństwa zarówno w 2021 r. jak i w nadchodzących latach”.

Brożek dodaje: „Dzięki nowemu Fudo 5.1 odpowiadamy na potrzeby klientów i zapewniamy najbezpieczniejszy, a jednocześnie bardzo prosty sposób zdalnego dostępu do serwerów, aplikacji i systemów organizacji umożliwiając zespołom ds. bezpieczeństwa szybkie wdrożenie Zero Trust.

Kluczowe cechy Fudo 5.1 obejmują:

• Manager haseł w klastrze

Co nowego: Pełne wsparcie dla Managera haseł w konfiguracji klastra

Zalety: Funkcja rozszerza możliwości zarządzania hasłami Fudo o obsługę złożonych wdrożeń działających w trybie klastra. Fudo może zmieniać hasła oddzielnie – zarówno w każdym węźle klastra jak i w każdej strefie sieci, dzięki czemu konfiguracja jest dostosowana do konfiguracji wielowęzłowej i wielostrefowej. Administratorzy mogą decydować, czy Manager haseł ma działać na wszystkich czy na pojedynczych węzłach, co gwarantuje nieprzerwany dostęp do serwerów w przypadku awarii węzła i implementację scenariuszy statycznego zarządzania obciążeniem.

Co nowego: Dodatkowa metoda uwierzytelniania w User Access Gateway

Zalety: Użytkownicy mogą logować się do User Access Gateway bez podawania hasła – za pomocą certyfikatów, czyli bez narażania swoich danych uwierzytelniających. Dzięki temu moduł uwierzytelniania jest aktywny, przy minimalnym (lub zerowym) zaangażowaniu użytkownika, szczególnie w środowiskach opartych na Active Directory. Certyfikaty wdrożone w infrastrukturze przedsiębiorstwa natychmiast wzmacniają poziom zabezpieczeń konfiguracji globalnej polityki bezpieczeństwa.

• Aktywność konta w Access Gateway

Co nowego: użytkownicy widzą, kto jest połączony z udostępnionym kontem

Zalety: Dzięki informacji wizualnej użytkownicy mogą łatwo określić, czy konto jest używane przez kogoś innego, co ma kluczowe znaczenie w środowiskach współdzielonych kont oraz w przypadku protokołów, które nie zapewniają pełnej separacji sesji, takich jak domyślna konfiguracja RDP lub VNC. Wizualna reprezentacja danych pozwala na lepszą komunikację pomiędzy użytkownikami i nadzór nad bieżącymi sesjami w ramach Access Gateway.

• Nowy GUI

Co nowego: ulepszony interfejs graficzny zapewniający intuicyjną obsługę i wygodne użytkowanie

Zalety: Odświeżony wygląd i jeszcze lepsze UX. Łatwa customizacja dashboardu i prosta obsługa. Nowy projekt interfejsu nie tylko pozwala na szybką i intuicyjną nawigację i edycję elementów w konsoli administracyjnej i portalu użytkownika. Dodanie przycisku „plus”, pozwala na szybkie dodanie potrzebnych elementów do widoku. Dodatkowo użytkownicy mają do wyboru 3 nowe warianty kolorystyczne: „jasny”, „ciemny” lub „terminal”.

Rozwiązanie PAM firmy Fudo Security to prosty sposób na zapewnienie bezpiecznego dostępu zdalnych użytkowników do serwerów, aplikacji i systemów. Oprócz wiodącego na rynku narzędzia do nagrywania sesji, Fudo PAM wykrywa podejrzaną aktywność pracowników lub hakerów, którzy wykorzystują skradzione dane uwierzytelniające. Fudo PAM to wielokrotnie nagradzane, bezagentowe rozwiązanie, które można wdrożyć nawet w 1 dzień.

O Fudo Security

Fudo Security to wiodący innowator branży cyberbezpieczeństwa, z biurami w Europie i Dolinie Krzemowej. Fudo Pam został wdrożony w ponad 30 krajach i cieszy się zaufaniem setek organizacji. Misją Fudo Security jest ochrona zarówno dużych, jak i małych organizacji przed zagrożeniami ze strony uprzywilejowanych użytkowników. Rozwiązania Fudo obejmują Secure Remote Access, Privileged Access Management i Zero Trust Network Access.

Produkty Fudo Security umożliwiają monitorowanie aktywności użytkowników mających dostęp do kluczowych zasobów. Ponadto rozwiązania Fudo pomagają zarządzać politykami haseł i natychmiast ostrzegać w przypadku podejrzanej aktywności. Firma Fudo Security została nagrodzona kilkoma wyróżnieniami, oraz znalazła się na liście liderów KuppingerCole’s Leadership Compass. Do setek klientów Fudo należą firmy i organizacje związane z finansami, energetyką oraz sektorem publicznym.

Więcej informacji znajdziesz na www.fudosecurity.com lub na profilu @FudoSecurity na LinkedIn

Kontakt dla mediów:

Łukasz Siemaszko

Specjalista ds. Marketingu

l.siemaszko@fudosecurity.com

Zamów darmowe DEMO

Czy masz pewność, że Twoje dane są bezpieczne?